Skip to content

Hoeveel kilo kan je kwijtraken in een week?

November 28, 2011

Door veel eiwitten te eten en weinig koolhydraten is mogelijk om je honger te onderdrukken. Wellicht is het dan ook mogelijk om deze regel te gebruiken om gewicht te verliezen??

Onderzoek naar het afvallen in een week

Het is uit een onderzoek onder obese mannen gebleken dat inderdaad het eten van proteine rijk en kollhydraten arm voedsel een effectieve manier is om geen honger te krijgen en het afvallen in een week te bewerkstelligen.

Rijk eiwit bevordert de verzadiging wanneer deze wordt gecombineerd met een zeer laag gebruik van koolhydraten. Het zorgt er tevens voor dat het lichaam het opgeslagen vet van o.a. de buik gaat gebruiken, wat meestal resulteert in gewichtsverlies op korte termijn. Dit rapporteerden de onderzoekers van het AJCN (de Amerikaanse organisatie voor klinische voedingsleer).

Het is bekend dat hongergevoel een van de voornaamste oorzaken is voor het niet continueren van een afslank kuur en dus ook om in de eerste week af te vallen. Als de persoon die het dieet volgt een betere controle over het eetgedrag zou hebben tijdens het afvallen en bovendien minder honger voelt, dan zou het percentage van mislukken veel lager zijn.

Wetenschappers van het Rowett Research Lab in Engeland, hebben onderzoek gedaan naar het eetgedrag, eetlust en afvallen onder zeventien mannen met overgewicht. Deze mannen van rond de veertig hadden zich vrijwillig laten opnemen om twee manieren van afvallen binnen een kort tijdsbestek te testen.

Deelnemers konden kiezen wat voor soort voedsel hun voorkeur had, maar de verhoudingen lagen wel vast. De dagelijkse maaltijden werden zorgvuldig bereidt voor het afvallen in een week. Het koolhydraten arme dieet bevatte 30 procent eiwit en 4 procent koolhydraat calorieën, en de tweede versie weerspiegelde de gemiddelde doorsnede van koolhydraten consumptie (35 procent).

Gedurende het onderzoek werden de deelnemers elke keer een week toegewezen aan een groep, zij moesten dan de gemiddelde doorsnee hoeveelheid koolhydraten eten in combinatie met veel eiwitten of weinig koolhydraten samen met het eiwitrijke voedsel. De deelnemers werd verzocht om hetzelfde eten een week lang te gebruiken, om daarna op de andere variant over te gaan. Dit gebeurde dan nogmaals voor een periode van een week om het afvallen in een week te checken.

Ondanks dat er gewichtsverlies werd geconstateerd in beide diëten, resulteerde het eiwitrijke dieet met weinig koolhydraten significant meer gewichtsverlies en minder hongergevoel.

Resultaten van deze studie suggereren inderdaad dat een dieet rijk aan proteïnen en arm aan koolhydraten kan leiden tot een gevoel van verzadiging en gewichtsverlies. Maar de onderzoekers wijzen er ook op dat rijke proteine diëten voor slechts korte perioden gevolgd moeten worden en bij voorkeur onder medisch toezicht of in elk geval een medisch consult van de dokter, omdat het niet voor iedereen geschikt is. Het is dus absoluut mogelijk om al in een week resultaten te boeken, mits men met het bovenstaande rekening houdt.

Onno onderzoekt verschillende manieren van afvallen. Lees deze keer over afvallen in een week op zijn website over ==> eiwitten dieet.

From → Uncategorized

Leave a Comment

Leave a comment